Έστω ότι γνωριστήκατε μόλις. Ή ότι είστε «περίπου φίλοι». «Περίπου φίλοι» είναι εκείνη η περίπλοκη κατηγορία ανθρώπων που συναντιούνται τακτικά, γιατί παρακολουθούν το ίδιο σεμινάριο, γιατί έχουν κοινούς γνωστούς, γιατί βρίσκονται συχνά στο ίδιο μέρος. Μιλούν, συμπαθούν ο ένας τον άλλο, αλλά δε συζητούν και τα εσώψυχα τους. Συνήθως ο ένας εκ των δύο «περίπου φίλων» συνειδητοποιεί πρώτος ότι η «περίπου φιλία» έχει δυνατότητες να εξελιχθεί σε –χωρίς περίπου– σχέση. Ή, ακόμα χειρότερα, ερωτεύεται. Χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει καμία τέτοια δυνατότητα.

Έστω λοιπόν ότι βρίσκεστε εσείς στη δυσάρεστη αυτή θέση. Ότι ξυπνάτε ένα πρωί χαρούμενοι που θα πάτε στο σεμινάριο/ στο βαρετό πάρτι του συναδέλφου το βράδυ/ στο λογιστήριο με το οποίο συνεργάζεται η εταιρεία. Γιατί θα δείτε εκείνον/ η. Κι ότι αυτή την πρώτη χαρά τη διαδέχεται, μετά από μερικές μέρες –ή μερικές ώρες, ανάλογα πόσο ανυπόμονος χαρακτήρας είστε– εκείνη η απαίσια αγωνία. Άραγε να ξύπνησε κι εκείνος/ η χαρούμενος/ η; Άραγε να σας σκέφτεται; Άραγε να του/ της αρέσετε;
Υπάρχει βέβαιος και ασφαλής τρόπος να το διαπιστώσετε, χωρίς να ρωτήσετε ευθέως; Όχι. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις –άλλες σαφείς, άλλες λιγότερο, άλλες διφορούμενες, άλλες κωδικοποιημένες. Η συνύπαρξή τους σημαίνει συνήθως ότι αν πάρετε βαθιά ανάσα και θίξετε το θέμα έχετε πολλές πιθανότητες να λάβετε θετική απάντηση. Πιθανότητες, πάντα.
Επειδή αργά ή γρήγορα θα μπείτε στον πειρασμό να πάρετε το ρίσκο –αυτή τη διαρκή αναρώτηση δεν την άντεξε ποτέ κανείς για πολύ– συγκεντρώσαμε τις ενδείξεις αυτές, αν μη τι άλλο για να το κάνετε με όσο το δυνατόν λιγότερο… ρίσκο.

* Ποτέ μην υποτιμάτε τα αγγίγματα. Οτιδήποτε μοιάζει τυχαίο, ένα φευγαλέο άγγιγμα στο χέρι την ώρα που γελά με το αστείο σας ας πούμε, συνήθως δεν είναι. Επειδή, όμως, σε κάποια άτομα η συνήθεια αυτή είναι εγγενές στοιχείο προσωπικότητας, ελέγξτε πρώτα αν το κάνει και στον υπόλοιπο περίγυρο –ειδικά σε άτομα του ίδιου φύλου– πριν βιαστείτε να χαρείτε.
* Τα κομπλιμέντα που σας κάνει είναι μια από τις πιο σίγουρες ενδείξεις. Το ξέρετε αυτό. Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι πολλές φορές και τα κομπλιμέντα που δε σας κάνει μπορεί να αποτελούν ένδειξη. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που λέει «ωραίο καπέλο» για ένα γυναικείο καπέλο, συνήθως εννοεί ότι εκείνη που το φοράει είναι ωραία –με ή χωρίς αυτό, δεν έχει σημασία. Είναι πάντα πολύ πιο «ασφαλές», και πολύ πιο εύκολο, να σχολιάσουμε ένα αξεσουάρ/ ρούχο/ άρωμα, από το να προδωθούμε λέγοντας «τι ωραία/ ωραίος που είσαι σήμερα».

* Αν αυτές οι συζητήσεις που λέγαμε πάνε από το γάμο του κολλητού στο σεξουαλικό περιεχόμενο κι ακόμα δεν έχετε πάρει το μήνυμα θα αρχίσουμε να ανησυχούμε σοβαρά για τις συνέπειες της τύφλωσης που σας έχει προκαλέσει ο έρωτας.
* Γελάει με τα αστεία σας. Ακόμη και με τα πλήρως αποτυχημένα.
* Μιλά σα να σας ξέρει πολύ καλά –κι αυτό απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα. Το δεύτερο ενικό στις προτάσεις του/ της δεν περιορίζεται σε ερωτήσεις, κι όταν διηγείστε κάτι που σας συνέβη ο σχολιασμός περιλαμβάνει αστειάκι που υπονοεί ότι θα μπορούσε εύκολα να μαντέψει πώς αντιδράσατε.

Ηρώ Κουνάδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου