Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Γνωστική θεραπεία βελτιώνει σημαντικά την χρόνια κατάθλιψη





Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η γνωστική θεραπεία που βασίζεται στην αυτεπίγνωση (Mindfulness-based Cognitive Therapy-MBCT), είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, στην περίπτωση της χρόνιας κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας  Βίλεμ Κούικεν, συνέκριναν για πρώτη φορά τις δύο θεραπευτικές μεθόδους και διαπίστωσαν ότι ουσιαστικά δεν διαφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Δεδομένου λοιπόν, ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πιθανών παρενεργειών τους (αϋπνία, δυσκοιλιότητα, σεξουαλικά προβλήματα κ.α.), η MBCT μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, τουλάχιστον για ορισμένους ασθενείς.

Η κατάθλιψη τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία, πλήττοντας πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η θεραπεία της βασίζεται στα αντικαταθλιπτικά, στην ψυχοθεραπεία ή σε έναν συνδυασμό τους, όμως συχνά οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται θετικά ή, μετά από ένα διάστημα βελτίωσης, η ψυχική υγεία τους επιδεινώνεται και πάλι.

Η γνωστική θεραπεία που βασίζεται στην αυτεπίγνωση (MBCT), συνδυάζει σύγχρονες δυτικές και παραδοσιακές ανατολικές τεχνικές, δίνοντας έμφαση στο να εκπαιδεύσει -ατομικά ή σε ομάδες- τους ασθενείς, ώστε να αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη επίγνωση των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων τους και, με αυτό τον τρόπο, σταδιακά να αποστασιοποιούνται και να μην ελέγχονται από αυτά. Ζητούμενο είναι οι ασθενείς να αλλάξουν τον τρόπο που σκέπτονται και αισθάνονται για τις αρνητικές προσωπικές εμπειρίες τους, αναγνωρίζοντας την παροδική φύση τους.

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 424 ενηλίκους με υποτροπιάζουσα μείζονα κατάθλιψη σε δύο ίσες ομάδες. Η μία ομάδα συνέχισε να παίρνει αντικαταθλιπτικά, ενώ η άλλη εγκατέλειψε σταδιακά τα φάρμακα και άρχισε MBCT.

Η γνωστική θεραπεία συνίστατο σε οκτώ ομαδικές συνεδρίες αυτεπίγνωσης διάρκειας 2,5 ωρών η κάθε μία, συν ατομική διαλογιστική άσκηση του ασθενούς στο σπίτι του, καθώς επίσης σε γενικότερη ομαδική ψυχοθεραπεία και εξοικείωση με τις γνωσιακές-συμπεριφορικές τεχνικές.

Σε διάστημα δύο ετών, το ποσοστό των ασθενών που υποτροπίασαν, εμφανίζοντας ξανά κατάθλιψη, ήταν σχεδόν ίδιο: 44% στην ομάδα της γνωστικής θεραπείας έναντι 47% στην ομάδα που έπαιρνε αντικαταθλιπτικά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, δεδομένων των αποτελεσμάτων, η MBCT μπορεί να αποτελέσει «μια νέα επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους με υποτροπιάουσα κατάθλιψη». Προειδοποίησαν όμως ότι η εν λόγω θεραπεία δεν πρέπει να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς με σοβαρές διαταραχές, οι οποίοι έχουν νοσηλευθεί ή που έχουν αυτοκτονικές τάσεις.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αντισυλληπτικό χάπι αλλάζει την δομή του εγκεφάλου, νεες παρενέργειες από επιστημονική ομάδα στο Λος Άντζελες



Οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών είναι γνωστές στις γυναίκες που τα έχουν επιλέξει για την προστασία τους. Εναλλαγές της διάθεσης, πονοκέφαλος και ναυτία, θρόμβωση και καρκίνο του μαστού, είναι οι συχνότερα αναφερόμενες. Ωστόσο, αμερικανοί ερευνητές έρχονται να προσθέσουν και μια ακόμα ανεπιθύμητη ενέργεια.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Human Brain Mapping, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, διαπίστωσαν ότι τα αντισυλληπτικά δισκία συρρικνώνουν δύο καίριες εγκεφαλικές περιοχές, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μίγμα συνθετικών ορμονών που περιέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένοχο για τις παρατηρούμενες αλλαγές στην εγκεφαλική δομή και λειτουργία.
Επιπλέον, οι συνθετικές ορμόνες ενδεχομένως να καταστέλλουν τις φυσιολογικές ορμόνες που παράγονται όταν οι γυναίκες λαμβάνουν το χάπι.
Οι ειδικοί εξέτασαν τις εγκεφαλικές λειτουργίες 90 γυναικών, 44 εκ των οποίων έπαιρναν αντισυλληπτικά δισκία και 46 που είχαν φυσιολογικό εμμηνορρυσιακό κύκλο.
Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι ο πλευρικός κογχομετωπιαίος φλοιός και ο οπίσθιος φλοιός του προσαγωγίου, ήταν λεπτότεροι στις γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν προς το παρόν αν οι εγκεφαλικές αυτές αλλαγές είναι μόνιμες ή αν διαρκούν όσο και η λήψη της ορμονικής αντισύλληψης. Όμως, συνδέονται με αυξημένο άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα, τα οποία ανέφεραν και κάποιες από τις συμμετέχουσες στη μελέτη.
«Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες γυναίκες να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, αν και τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά. Ωστόσο, είναι πιθανόν η αλλαγή στον πλευρικό κογχομετωπιαίο φλοιό να συνδέεται με συναισθηματικές αλλαγές», σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης Νικόλ Πέτερσεν.
ΠΗΓΗ: in.gr

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Πώς η αναπνοή επιδρά στα συναισθήματα - 'Αννα-Μαρία Παπαδοπούλου Ψυχολόγος Υγείας

Πώς η αναπνοή επιδρά στα συναισθήματα - 'Αννα-Μαρία Παπαδοπούλου Ψυχολόγος Υγείας

Ο τρόπος που αναπνέουμε είναι αλληλένδετος με τον τρόπο που αισθανόμαστε.Όταν είμαστε χαλαροί αναπνέουμε αργά και όταν
είμαστε αγχωμένοι αναπνέουμε γρήγορα.

Κανονική αναπνοή

Η αναπνοή σε επίπεδο οργανισμού είναι η διαδικασία με την οποία ένας οργανισμός προσλαμβάνει οξυγόνο και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα. Η λειτουργία αυτή συντηρεί την κυτταρική αναπνοή, δηλαδή την διαδικασία που πραγματοποιείται στα κύτταρα του οργανισμού, για την παραγωγή ενέργειας.Όταν η αναπνοή μας είναι χαλαρή, τα επίπεδα του οξυγόνου και του διοξείδιου του άνθρακα είναι ισορροπημένα βοηθώντας το σώμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά.



Αναπνοή εν ώρα άσκησης

Κατα την διάρκεια γυμναστικής ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνεται για να εισπνέυσουμε περισσότερο οξυγόνο.Το σώμα χρησιμοποιεί το περιττό οξυγόνο για να δώσει ενέργεια στους μύς, έτσι παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.Άρα η ισορροπία στα επίπεδα μεταξύ οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα είναι σταθερή.



Αγχώδες αναπνοή

Όταν είμαστε αγχωμένοι ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνεται, έτσι εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο
αλλά εκπνέουμε πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απο το κανονικό. Ο λόγος είναι πώς το σώμα δεν δουλέυει περισσότερο απο το κανονικό, έτσι δεν χρησιμοποιεί το περιττό οξυγόνο και δεν παράγει το αναμενώμενο επίπεδο διοξείδιου του άνθρακα.
Το διοξείδιο του άνθρακα θα αποβληθεί ταχύτερα απο ότι παράγεται απο τον οργανισμό και τα επίπεδα στο σώμα κατεβαίνουν, κάτι που μπορεί να αλλάξει το pH του αίματος και ονομάζεται αναπνευστική αλκάλωση.
Ο υπεραερισμός (είτε οφείλεται σε υποξία, άγχος, κρίσεις πανικού, πυρετό ή σε πολύ έντονο μηχανικό αερισμό) είναι η βασική αιτία της αναπνευστικής αλκάλωσης.
Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν παραισθήσεις· έντονη ανάγκη οξυγόνου ξηρότητα του βλεννογόνου του στόματος, μούδιασμα της ρινός, της περιστοματικής περιοχής ή των άκρων, μυϊκούς σπασμούς και αύξηση των αντανακλαστικών, αδυναμία συγκέντρωσης, πνευματική σύγχυση και εκνευρισμό.





Αντιμετώπιση : Στον οξύ υπεραερισμό που οφείλεται στον πανικό ή στο άγχος, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται να αναπνέει με αργό, ελεγχόμενο και ήρεμο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να του παρέχεται επιβεβαίωση ότι όλα θα πάνε καλά και υποστήριξη.

Οδηγίες για χαλαρή αναπνοή

1) Κάθισε κάπου άνετα ή σε μια καρέκλα με ίσα την πλάτη.
2) Εισέπνευσε βαθιά από την μύτη, μετρώντας μέχρι το 4.
3) Κράτησε για λίγο τον αέρα μέσα, αλλά όχι ώστε να αισθανθείς δυσφορία. Περίπου μέχρι το 2.
4) Εξέπνευσε αργά με τον ίδιο ρυθμό (4) από το στόμα μέχρι να βγει όλος ο αέρας.
5) Με κάθε εισπνοή, οραματίσου ότι εισπνέεις θετική ενέργεια, .
6) Με κάθε εκπνοή, οραματίσου ότι αποβάλεις όλες τις αρνητικές ενέργειες με την μορφή καπνού.
7) Αισθάνσου ότι φεύγει από μέσα σου ο φόβος, η νευρικότητα και το άγχος.
8) 8 τέτοιες αναπνοές την φορά και καθημερινή εξάσκηση είναι το καλύτερο.
9) Κάθε μέρα, αύξησε και από λίγο την αντοχή της εισπνοής σου.


Αννα Μαρία Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος Υγείας (BSc,MSc, EdDp, EEC)